Riskienhallintaa parannetaan parantamalla henkilöstön ymmärrystä
Riskienhallinta on elintärkeä osa teollista toimintaa. Sen pitkän historian aikana tiedon puute oli yksi suurimpia haasteita. Nykyään riskienhallintaan liittyvää tietoa pursuaa ovista ja ikkunoista, mikä on luonut aivan uudenlaisen ongelman – miten riskitietoa voidaan hallita, yhdistää muuhun dataan ja kommunikoida eteenpäin. Riskienhallinnan globaali kehitys onkin luontevasti siirtynyt kohti tiedonhallintaa ja olemassa olevan tiedon hyödyntämistä riskienhallinnan kehittämisessä.
Turvallisen toiminnan kulmakivi teollisissa laitoksissa on hyvin koulutettu työvoima, joka tuntee keskeiset onnettomuusriskit. Vaikka riskitiedot ovatkin jo olemassa riskianalyysien, kuten HAZOP-analyysien, muodossa, ne ovat hankalasti luettavia eivätkä tarjoa selkeää kuvaa keskeisistä onnettomuusriskeistä. Osa ratkaisusta tähän ongelmaan voi olla bow tie -analyysi.
Bow tie -kaaviot ovat tärkeä työkalu onnettomuusriskien visualisoimisessa
Bow tie -analyysi eli rusettianalyysi on riskianalyysimenetelmä, joka saa nimensä sen rusettimaisesta muodosta. Bow tie -analyysi kehitettiin alun perin vuonna 1979, ja se on nykyään kansainvälisesti yleisesti käytetty riskianalyysimenetelmä teollisuuden laitoksissa. Vaikka sen käyttö on yleistä maailmalla, Suomessa sen hyödyntäminen osana riskienhallintaa on vielä alkutaipaleella.
Toisin kuin monet muut yleiset riskianalyysimenetelmät, bow tie -analyysi keskittyy siihen, mitä pitää mennä oikein ja miten se voidaan varmistaa. Huolellisesti laaditut bow tie -kaaviot tarjoavat selkeän ja visuaalisen esityksen, joka on helposti ymmärrettävä myös ei-asiantuntijoille. Bow tie -kaaviot ovat tärkeä työkalu onnettomuusriskien visualisoimisessa ja ne auttavat parantamaan riskienhallintaa parantamalla henkilöstön ymmärrystä
- olemassa olevista vaaratilanteista
- olemassa olevista suojauksista vaarojen estämiseksi
- seurauksia lieventävistä suojauskeinoista
- sekä siitä, miten nämä suojauskeinot liittyvät toisiinsa.
Yritykset voivat soveltaa bow tie -kaavioita joko perustasolla viestintään ja koulutukseen tai ehkäpä tulevaisuudessa laajemmin eri suojausten kunnon reaaliaikaiseen monitorointiin.
Käytännössä bow tie -kaavio on onnettomuuspolkujen kokoelma, joka luetaan vasemmalta oikealle. Kaikki mahdolliset onnettomuuksien syyt on sijoitettu kaavion vasemmalle puolelle ja ne yhdistyvät keskelle, josta ne haarautuvat oikealle erillisiksi poluiksi, jotka päättyvät johonkin seuraukseen.
Rakenteensa vuoksi bow tie -analyysia ja sen sisältämiä onnettomuussekvenssejä pidetään usein virheellisesti lineaarisina, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Bow tie -analyysi ei ota kantaa onnettomuuksien tarkkaan tapahtumaketjuun, vaan sen tarkoitus on toimia visualisointityökaluna.
Henkilöstön rooli osana onnistunutta riskienhallintaa
Bow tie -analyysin yksi merkittävimpiä eroavaisuuksia muihin riskianalyysimenetelmiin on tapa, jolla ihmisen toimintaa käsitellään osana onnistunutta riskienhallintaa. Bow tie -analyysin ytimessä on ajatusmalli siitä, että ihmisen onnistunut toiminta on osa turvallisuuden ylläpitoa eikä vain vaaran juurisyy.
Turvallisuuskulttuurin edistämiseksi on erittäin tärkeää, että yritykset siirtävät painopisteen siihen, miten ihmisten onnistunut toiminta voidaan varmistaa sen sijaan, että henkilökunnan toiminta nähdään vain mahdollisena virheen lähteenä. Esittämällä henkilökunnan toiminta osana onnistunutta toimintaa voidaan terävöittää sitä, että jokaisella on tärkeä rooli turvallisen työpaikan ylläpitämisessä.
Bow tie -analyysin tavalla riskiskenaarioita voidaan esittää intuitiivisesti, mikä parantaa henkilökunnan ja muiden viiteryhmien ymmärtämistä toimintaan liittyvistä suurimmista riskeistä. Henkilökunnan rooli on avainasemassa turvallisuuden ylläpitämisessä ja edistämisessä.
Miten teidän organisaationne voisi hyötyä bow tie -analyysistä?
Tiimimme asiantuntijat ovat käytettävissäsi. Ota yhteyttä!
Katso myös bow tie -koulutuksemme.
Ota yhteyttä lomakkeella