cbam-hiilirajamekanismi

CBAM eli hiilirajamekanismi

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)

Tuotteko rauta-, teräs-, alumiini- tai sementtituotteita EU-maahan EU:n ulkopuolelta? Entä vetyä tai sähköä?

Hiilirajamekanismin myötä maahantuojien toiminnan vaatimuksiin on tullut merkittäviä muutoksia. Hiilirajamekanismi eli CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) on EU:n uusi keino hallita ja vähentää EU:n ulkopuolelle ohjautuvia päästöjä. Toiminnan tarkoituksena on pienentää hiilivuotoa ja edistää maailmanlaajuista hiilidioksidipäästöjen vähentämistä huomioimalla EU-tuontitavaroiden hinnoissa nykyistä paremmin niiden sisältämä hiilisisältö.

cbam-hiilirajamekanismi

CBAM-tavarat, mitä CBAM koskee?

CBAM-tavaroista raportoitavien tietojen osalta eletään 1.10.2023 alkanutta siirtymäaikaa, joka päättyy 31.12.2025. Siirtymäaikana maahantuojalla on velvollisuus raportoida CBAM-tuonneistaan EU:n komissiolle kvartaaleittain. Raportoinnin tulee sisältää muun muassa laskelmat CBAM-tavaroiden suorista ja epäsuorista päästöistä aina niiltä kvartaaleilta, kun tuonteja on tapahtunut. Raportointi tehdään sähköisesti CBAM-siirtymärekisteriin.

CBAM koskee:

  • Tiettyjä rauta-, teräs-, alumiini- ja sementtitavaroita
  • Rautamalmia
  • Tiettyjä lannoitteita
  • Tiettyjä kemikaaleja
  • Sähköä

CBAM-raportointi

Tarvitsetko apua sen selvittämiseen, oletko CBAM-tavaran maahantuoja? Tai tuliko tullilta ilmoitus, että CBAM-raportointisi on myöhässä?

Ei hätää, me autamme, miten raportointi tulee käytännössä toteuttaa sekä myös raportoinnin sisältämässä päästölaskennassa.

  • Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää!
  • Lainsäädännön tuleviin ja nykyisiin vaatimuksiin sekä niiden seurantaan saat apua myös Rambollin ylläpitämästä EHS Compass -palvelusta. EHS Compass muistuttaa muun muassa EHS-lainsäädännön muutoksista, ja pysyt ajan tasalla oman toimintasi vaatimuksista. EHS Compassin kautta saat tiedon myös CBAM:n raportointivaatimuksista sekä niihin liittyvistä muutoksista.

Ole yhteydessä

Soita, lähetä sähköpostia tai ota yhteyttä sivun lopussa olevalla yhteydenottolomakkeella. Miten voimme auttaa?

Sanna Anttila

HSEQ Managing Consultant+358 40 720 8807Finland
SAANT

Anu Rinkinen

Head of Department - Digital & Education Finland+358 40 026 7305Finland
ANRIN
Ota yhteyttä lomakkeella