Suomen luonnonsuojelulain (9/2023) kokonaisuudistus kesäkuussa 2023
Luonnonsuojelulain uudistamisen taustalla on muun muassa tarve pysäyttää Suomen luonnon monimuotoisuuden heikentyminen. Uudistus vahvisti luontotyyppien suojelua, korosti uutta luontotietoa ja sopeutumista ilmastonmuutokseen. Lisäksi lakiin lisättiin vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio.
Mitä lain sisällöstä teollisuuden yritysten olisi ainakin tärkeää tietää?
Kuusi poimintaa luonnonsuojelulain uudistuksista
- Suojeltavien luontotyyppien määrää lisätään ja jatkossa niitä voidaan suojella ELY-keskuksen rajauspäätöksellä.
- Viranomaisten on otettava huomioon uhanalaiset eliölajit lupaharkinnassa tai kaavoitusta koskevassa päätöksenteossa.
- Vapaaehtoinen kompensaatio uutena menetelmänä. Ihmisen toiminnasta aiheutuneen haitan hyvittäminen tapahtuu ekologisen kompensaation avulla lisäämällä luonnon monimuotoisuutta toisaalla.
- Luonnonsuojelulain tietojärjestelmän hallinnan selkiyttäminen. Tietorakenteiden kehittyminen tukee yritysten luontotyötä ja luontovaikutusten arviointia.
- ELY-keskus voi myöntää avustusta hankkeisiin ja toimenpiteisiin luonnon monimuotoisuuden ja kulttuurimaiseman suojelun ja hoidon edistämiseksi, sekä tutkimukseen ja kehitystyöhön (20 §). Tukea voi saada myös tavaroina tai palveluina (21 §).
- Valtioneuvosto asettaa Suomen luontopaneelin neljän vuoden määräajaksi kerrallaan (12 §). Paneeli on riippumaton tieteellinen asiantuntijaelin, jonka asiantuntemusta on kannattavaa hyödyntää.
Kiinnostuitko aiheesta ja haluat lukea tarkemmin luonnonsuojelulain uudistuksesta?
Lue koko artikkeli Ramboll Suomen nettisivuilta:
Apua lainsäädännön seurantaan?
Olemme kehittäneet erinomaisen avun lainsäädännön ja yritystoiminnan velvoitteiden seurantaan ja hallinnointiin. EHS Compass by Ramboll -palvelu on helpotus alati muuttuvien lakien seuraamiseen.
Soita, lähetä sähköpostia tai ota yhteyttä sivun lopussa olevalla yhteydenottolomakkeella.
Miten voimme auttaa?
Anu Rinkinen
Head of Department - Digital & Education Finlandanu.rinkinen@ramboll.fi+358 40 026 7305FinlandOta yhteyttä lomakkeella