Etusijamenettelyn voi saada tietyin edellytyksin
Vihreän siirtymän hankkeelle voidaan myöntää etusija, jos hankkeen luvantarve perustuu AVI-käsittelylaissa lueteltuun perusteeseen ja jos hankkeessa huomioidaan ei merkittävää haittaa -periaate. AVI-käsittelylain 2 a §:ssä on tyhjentävä luettelo hakemustyypeistä, joille etusija voidaan antaa.
Lisäksi EU:lla on 6 ympäristötavoitetta, joille hanke ei saa aiheuttaa merkittävää haittaa. Do no significant harm -selvityksestä (DNSH-selvitys) on käytävä ilmi, miksei toiminnalla ole ennakoitavissa olevia vaikutuksia ympäristötavoitteille tai vaikutus on merkityksetön huomioiden toiminnan luonne ja sen suorat vaikutukset.
Etusija voidaan antaa lupahakemuksille, jotka koskevat:
- Energiatuotantolaitosta, joka tuottaa energiaa uusiutuvalla energialla, sekä merituulivoimalaa ja siihen liittyviä vesitaloushankkeita.
- Uusiutuvaan energiaan tai sähköistämiseen perustuvia fossiilisten polttoaineiden tai raaka-aineiden käyttöä korvaavia teollisuuden hankkeita.
- Vedyn valmistusta ja hyödyntämistä, lukuun ottamatta vedyn valmistusta fossiilisista polttoaineista.
- Hiilidioksidin talteenottoa, hyödyntämistä ja varastointia.
- Akkutehdasta ja akkumateriaalien valmistusta, talteenottoa ja uudelleenkäyttöä.
- Toimintojen muodostamaa kokonaisuutta koskeva hakemus, jos luvan tarve olennaisilta osin perustuu 1-5 kohdassa tarkoitettuun toimintoon.
Etusijakäsittelyä pyydetään ympäristö- tai vesiluvan hakemisen yhteydessä
Luvanhakija pyytää AVIlta etusijakäsittelyä joko ympäristö- tai vesiluvan hakemuksen jättämisen yhteydessä tai lupakäsittelyn aikana. Aluehallintovirasto tutkii hakemuksesta, onko kyseessä sellainen vihreän siirtymän hanke, jossa DNSH-selvitys on riittävä etusijan antamiseksi. Ohituskaistalle päässyt hanke saa etusijan kaikissa käsittelyn vaiheissa.
Kiinnostuitko aiheesta ja haluat tietää tarkemmin, miten etusijamenettelyä haetaan ja miten hakemus käsitellään?
Lue koko artikkeli ja case-esimerkki Ramboll Suomen nettisivuilta:
Ole yhteydessä
Olemme kehittäneet erinomaisen avun lainsäädännön ja yritystoiminnan velvoitteiden seurantaan ja hallinnointiin. EHS Compass by Ramboll -palvelu on helpotus alati muuttuvien lakien seuraamiseen.
Soita, lähetä sähköpostia tai ota yhteyttä sivun lopussa olevalla yhteydenottolomakkeella. Miten voimme auttaa?
Anu Rinkinen
Head of Department - Digital & Education Finlandanu.rinkinen@ramboll.fi+358 40 026 7305FinlandOta yhteyttä lomakkeella